ABB bouwt mee aan grootste zonnepark van Nederland

In september 2015 werd de eerste paal van een nieuw zonnepark in Ameland in de grond geslagen. Met 23.000 panelen zal het bij de oplevering in begin 2016 het grootste zonnepark van Nederland zijn. Solarcentury Benelux, het bedrijf dat de realisatie van het park op zich neemt, schakelde ABB in voor de omzetting van zonne-energie op het stroomnet.

Luchtfoto Zonnepark Ameland in aanbouw

Ambitieus
Zonnepark Ameland krijgt een capaciteit van 6 megawattpiek, wat goed is voor 5,6 miljoen kilowattuur energie per jaar. Dat is voldoende energie om de 1500 huishoudens op het eiland te voorzien.

Het ambitieuze project is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en energieleverancier Eneco. Ze richtten samen de BV Zonnepark Ameland op en schakelden Solarcentury in voor de bouw van het zonnepark.

Van zonnepaneel naar stopcontact
Solarcentury is verantwoordelijk voor het detailontwerp, de bouw van de systemen en het onderhoud en de monitoring van het zonnepark. Voor de omvormers, een belangrijke schakel in het proces van zonne-energie tot stopcontact, benaderde Solarcentury ABB Benelux.

Oliver Cafmeyer, General Manager Power Conversion ABB Benelux: “De energie uit de zonnepanelen wordt door onze omvormers omgezet van DC naar AC. Hierdoor kan ze getransporteerd worden over het stroomnet en kunnen de huishoudens op Ameland gebruik maken van zonne-energie.”

Digitale impressie van Zonnepark Ameland

Dennis de Jong, Country manager voor Solarcentury Benelux, licht de keus voor ABB toe: “Solarcentury is één van de grootste distributeurs van ABB-omvormers en heeft de afgelopen jaren al grote projecten in Nederland met ABB-omvormers gebouwd. ABB is een sterk bedrijf waarvan wij zeker zijn dat ze tot ver in de toekomst haar verplichtingen zal kunnen nakomen”.

Duurzaamheid centraal
En die blik op de toekomst loopt als een rode draad door Zonnepark Ameland. Het zonnepark is namelijk een belangrijke stap om Ameland energieneutraal te maken. Tegen 2020 is het de bedoeling dat de energie voor de bewoners volledig op het waddeneiland zelf wordt opgewekt.


Meer informatie over:
Zonnepark Ameland: zonneparkameland.nl
Solarcentury: solarcentury.com
ABB Solar: abb.com/solar

   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Print
   • E-mail

  Neem contact met ons op

  Meer informatie:
  seitp202 7eac045161217e63c1257ef900495fc9